Alla inlägg den 1 maj 2011

Av katrins-place - 1 maj 2011 21:14


Bastuns historia.

Det svenska ordet bastu är förkortning av ordet badstuga och det faktum att vi har ett eget ord för denna företeelse visar också att det finns en lång bastutradition.


Hos våra nordiska grannar har bastun också varit allmänt spridd även om bastu förknippas med Finland och det internationella ordet Sauna. Ordet Sauna är en sammansättning av Savu och Maja vilket i stort sett betyder rökstuga. De första kända bastutyperna var mer eller mindre nergrävda i marken.


 I slutet av 1400 talet fanns dokumenterade badstugor i Stockholm, sk svettestugor. Tvål är också en ganska ny företeelse och då fungerade bastun fint genom att man just svettar loss smutsen vilken sedan kan sköljas bort. Men bastu och bastubad kan man också hitta hos många andra kulturer.



En bastu har genom tiderna haft många funktioner och bastun var ofta hushållets renaste rum. Kvinnor har fött barn i bastun, bastun har använts som bykstuga och bastun har använts för konservering av livsmedel mm. Basturökt skinka känner väl alla till.


 


 


Det finns lika många sätt som det finns bastubadare, här är en variant: Duscha före och blöt håret om du vill hålla huvudet kallt. Elda bastun till en temperatur runt 65-75 grader.


 


Bastuaggregatet ska var hett men det ska inte kännas för varmt när du kommer in i bastun. Låta alla badande aklimatisera sig så att porer öppnas och svettning kommer igång. Kasta på vatten på stenar först när alla badande är redo. Om Du vill förgylla tillvaron med en doft så är öl en bra krydda. Tag vatten med skopan och häll sedan i en mycket liten skvätt öl. Kasta på stenarna och upplev en angenäm doft.


 


 Öka badets intensitet succesivt och gå igenom flera omgångar badkastning. Lämna bastun för snabb avkylning i havet, i en dusch eller liknande så att porer omedelbart drar ihop sig. Då stänger du inne värmen i din kropp och kan med behag vistas naken i kyla. Först när du känner dig avkyld är det dags att gå in i igen.


 


Bastun bör då vara utvädrad inför nästa omgång och värmen behöver inte vara påtaglig. Spisen ska dock alltid vara het. Ett riktigt bastubad kan innehålla många omgångar bad och svalkning. En därpå följande tvagning gör dig renare än någonsin. Efteråt infinner sig en stark känsla av välbefinnande.


 

Bastu är hälsa. Bastubad ger uppmjukning av muskler och leder, välbefinnande i kroppen och avkoppling. Även utövare av elitidrott har nytta av bastubad för att avlägsna mjölksyra och andra restprodukter. Kraftig upphettning och snabb avkylning utsätter naturligtvis kroppen för en stor påfrestning. Men det tillhör också badets natur och själva njutningen med bastun. Bada med sunt förnuft och njut

Ovido - Quiz & Flashcards